İstanbul Barosu’ndan yenidoğan çetesi duruşmasına avukat ve mağdurların alınmamasına tepki

“`html

T24 Haber Merkezi

İstanbul Barosu, Yenidoğan Çetesi Davası’nın ilk duruşmasında bazı avukatların duruşma salonuna alınmamasıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Açıklamada, Anayasa’nın 141. maddesi ile Ceza Muhakemesi Kanunu’nun (CMK) 182. maddesine atıfta bulunarak, “Duruşmalar herkesin katılımına açıktır. Bu hakkın, özellikle yargılanan mağdur aileleri için sınırlandırılması hukuka aykırıdır” ifadelerine yer verildi. “Hukuka aykırı uygulamaların sona ermesi adına, duruşmayı takip etmek isteyen tüm meslektaşlarımızın ve mağdurların salona alınması gereklidir” denildi.

Yenidoğan çetesi yargı önünde: Çete lideri Fırat Sarı, aylık kazancının 400 bin TL olduğunu belirtti; bazı avukat ve gazeteciler içeri alınmadı

Yenidoğan Çetesi Davası’nda bazı avukatlar, mağdur aileler ve gazetecilerin duruşma salonuna alınmaması sebebiyle İstanbul Barosu bir açıklama yaptı. Açıklamada “aleniyet” ilkesine vurgu yapıldı ve şu yorumlara yer verildi:

“İstanbul Barosu Başkanı Avukat Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu ve Yönetim Kurulu Üyeleri, bu davayı takip etmek amacıyla Bakırköy 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde bulunmaktaydı. Duruşmaya Barolar Birliği Başkanı Avukat Erinç Sağkan ile birçok baro ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi katılım gösterdi.”

Mahkeme heyeti duruşma başlamadan önce, Baroların taraf olmadığını belirterek Baro başkanlarının müşteki vekillerinin bulunduğu alanı boşaltmalarını istemiştir. Baro Başkanları ve avukatların itirazları üzerine mahkeme heyeti duruşmaya ara vermek zorunda kalmış ve Baro Başkanları müdahil vekil olarak yerlerini korumuştur.

Duruşma sonucunda, Mahkeme Heyeti ve diğer yetkililerle yapılan görüşmeler sonucunda, duruşma salonuna alınmayanların içeri alınması için girişimler yapılmış; mağdur aileler adil yargılama ilkelerine uygun olarak içeri alınmıştır.

“Sınırlandırma hukuka aykırıdır”

Anayasa’nın 141. ve CMK’nın 182. maddeleri gereğince duruşmalar herkese açıktır. Bu durumun, özellikle mağdur aileler açısından kısıtlanması hukuka aykırıdır. Duruşmayı izlemek isteyen bütün meslektaşlarımız ve mağdurlar için salonun açılması zorunludur.” (ANKA)


Olay Ne Olmuştu?

İstanbul’da, gerek olmadığı halde özel bir hastaneye yatırılan 12 bebeğin ihmaller sonucu yaşamını yitirdiği iddialarının araştırılması amacıyla Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlatmış, bu süreçte savcı Y.E. makamında tehdit edilmiştir. Kamuoyunda büyük bir infial yaratan bu olayla ilgili olarak, 22’si tutuklu toplam 47 şüpheli hakkında Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından iddianame hazırlanmıştır.

İddianamede Neler Yer Alıyor?

İddianamede, şüpheliler için “kasten öldürmenin ihmal yoluyla işlenmesi”, “nitelikli dolandırıcılık”, “suç işlemek amacıyla örgüt kurma” ve “resmi belgede sahtecilik” gibi suçlamalarla toplamda 177 yıl 6 aydan 589 yıl 9 aya kadar hapis cezası talep edilmiştir.

Hayatını kaybeden 10 bebeğin “maktul”, 5 kişinin “müşteki”, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İstanbul İl Müdürlüğünün “suçtan zarar gören”, 19 hastane ve sağlık şirketinin “malen sorumlu”, 47 kişinin ise “şüpheli” olarak kaydedildiği belirtildi.

İddianamede, suç örgütünün lideri olduğu ifade edilen Fırat Sarı’nın yönetiminde, Dr. İlker Gönen ve 112 acil ambulans şoförü Gıyasettin Mert Özdemir’in suç örgütünün faaliyetini yürüttüğü; amaçlarının ise 112 sevk sistemini aşarak SGK’dan yüksek ödeme almak olduğu vurgulanmıştır.

Sağlık Bakanlığı müfettişliğince hazırlanan raporda, 10 bebeğin ölümüne neden olan tıbbi eksiklikler detaylandırılmıştır. Bu bağlamda, bebek A.K’nın ölümüne yol açan gecikmelere ve hastanede bulunması gereken doktorların görevde olmaması gibi ihmallere de yer verilmiştir.

6 Aylık Bebek, Doktorsuz Yenidoğan Yoğun Bakıma Sevk Edildi

Raporda, hasta yönetiminin hemşirelere bırakıldığı, biri de dahil olmak üzere bazı durumların doktorların onayı olmadan gerçekleştirildiği ve bu durumların bebek ölümlerine neden olduğu aktarıldı.

Sevk Edilmeyen Bebek Hayatını Kaybetti

Özellikle bebek M.S’nin ihmal neticesinde hayata veda ettiği, gerekli tıbbi müdahalenin yapılmaması ve hastanın gereken tedavi yöntemlerine maruz bırakılmaması gibi sebeplerle de hayatını kaybettiği ifade edilmiştir.

Dehşet Verici Telefon Kayıtları

İddianamede, şüpheliler arasında geçen görüşmelere de yer verilmiştir. Örneğin, doktor Fırat Sarı ile acil tıp teknisyeni Hakan Doğukan Taşçı arasında geçen konuşmalarda hastane eksiklikleri vurgulanmaktadır.

Yenidoğan Çetesi Üyeleri Açıklandı

Reyap Hastanesindeki bebeğin takibi sırasında şüpheli hemşire Mehtap Sayar ve diğer şüpheliler arasında dönemin tedavi yöntemleri ile ilgili şok edici konuşmalara yer verilmiştir.

Sağlık Bakanı Memişoğlu’ndan Açıklama: “Cezasızlık Algısı Oluşturuluyor, Böyle Bir Şey Yok”

Ailelerin İfadeleri

Hayatını kaybeden bebeklerin aileleri, hastaneye geliş sürecinde yaşadıkları sıkıntıları dile getirmiştir. H.H. ve ailesi, başka bir hastaneye gitmelerine rağmen yaşamsal tehlike ile karşı karşıya kaldıklarını belirtmiş, yapılan işlemlerin yetersizliğinden şikayet etmiştir.

“Bebeğimizi kaybettik”

Bebeğin norimanları ve tedavileri konusunda yaşanan aksaklıkları aktaran H.H., hastane ortamında kendi çocuklarının yaşam mücadelesini vermesinin mümkün olmadığını dile getirmiştir.

Yenidoğan Çetesi Nasıl Ortaya Çıkarıldı?

Ocak 2023’te İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’nde çalışan bir doktorun Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne yaptığı ihbar neticesinde, bazı özel hastanelerin yönetimindeki usulsüzlükler ortaya çıkarıldı.

Ne Kadar Ceza İsteniyor?

İddianamede, şüphelilerden Fırat Sarı ve İlker Gönen’in 10 kez “kasten öldürmenin ihmal yoluyla işlenmesi” gibi suçlardan ceza almeleri talep edilmiştir. Ayrıca, diğer şüpheliler için de benzer suçlamalarla hapis cezaları öngörülmektedir.

Savcı Tehdit Edildi

Büyükçekmece Cumhuriyet Savcısı Y.E., bu soruşturmayı yürütürken bazı şüpheliler tarafından tehdit edilmiştir. Bu süreçte, jandarma ekipleri tarafından yapılan operasyonda 12 kişi gözaltına alınmış ve bunların 4’ü serbest bırakılmıştır.

19 Hastane ve Sağlık Kuruluşu “Malen Sorumlu” Sayıldı

Fezlekede yer alan hastaneler arasında Özel Avrupa Şafak, Silivri Kolan, Özel İstanbul Şafak Hastanesi gibi birçok kuruluş, mali sorumluluk açısından değerlendirilmiştir.

“`

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir